E-shop Facebook E-shop

CO TO VONÍ?

Kardamon je koření, které se přidává do nápojů, zeleninových i sladkých pokrmů, včetně perníků a jiného cukroví.

Je nedílnou ingrediencí damašské kávy!

Damašská káva

Damašská káva se vaří podobně jako turecká, tedy v džezvě. Někdy je nazývaná také jako arabská káva, i když toto označení není úplně přesné, protože pravá arabská káva se připravuje jinak. Každopádně damašská káva známá svojí pronikavou vůní kardamonu a bohatou chutí.

Za časů Osmanské říše měli Turci nadvládu nad většinou arabských území. Osmané představili Arabům vlastní přípravu kávy v džezvě. Arabové v Levantě (území Sýrie, Libanonu, Palestiny, Jordánska a částečně Iráku) se brzy naučili vařit kávu osmanským způsobem, ale chtěli v ní mít kardamon, který Osmané nepoužívali. Damašek jako jedno z hlavních správních měst byl průkopníkem této chuti, a také proto se této kávě říká damašská.

Každá z oblastí na Blízkém východě má vlastní rituál pití kávy, při němž hostitel projevuje svému hostu úctu a dává mu najevo svou pohostinnost. Káva má svojí symboliku i během radostných či smutečních událostí. Samozřejmě se nezapomíná na dodržování společenské etikety. Je zvykem, že nejdříve se nabídne káva nejvýznamnější osobě a nakonec té nejníže postavené v přítomné společnosti.

Dovážíme a prodáváme kávu HAMWI CAFÉ od společnosti Hamwi International, která byla založena v syrském Damašku v roce 1951 Muhammadem Abdul Wahábem al-Hamwím, jehož vášeň ke kávě se odrazila v jedinečném citu pro kvalitu a hygienu. Směs jeho kávy a kardamonu našla veliké zalíbení zejména mezi obyvateli Damašku. Druh kávových bobů je arabika původem z Jižní Ameriky.

V nabídce máme čtyři druhy damašské kávy:

1. Hamwi Café Mocha (jemně mletá káva bez kardamonu)

2. Hamwi Café with Cardamon (jemně mletá káva s 10% kardamonu)

3. Hamwi Café with Extra Cardamon (jemně mletá káva s 15% kardamonu)

4. Hamwi Café Plus Cardamon (jemně mletá káva s 20% kardamonu)

Příprava damašské kávy

Pravá damašská káva se připravuje v nádobě s dlouhou rukojetí zvané džezva (arabsky rakwa). Do džezvy se naleje studená voda, kterou přivedeme k varu. Těsně předtím, než začne voda vařit, přidáme do džezvy několik lžiček jemně namleté kávy, která už je ochucena kardamonem. Obsah džezvy přivedeme k varu. Připravovaná káva začne kypět, proto musíme džezvu na chvilku odstavit a zamíchat. Oheň stáhneme na minimum. Poté džezvu opět postavíme na oheň a přivedeme k varu. Pěna začne v zápětí znovu stoupat. Džezvu znovu odstavíme a celou proceduru zopakujeme ještě jednou nebo dvakrát. Po chvíli je káva připravena k servírování.

Kdo má rád sladkou kávu, přidá cukr do vody hned na začátku procesu vaření. Není zvykem sladit kávu dodatečně. Káva se podává v malých šálcích s talířkem.

Způsobů přípravy kávy vařené džezvě je více. Kávu můžeme například přidat do džezvy ještě když je voda studená nebo dokonce nasypeme do džezvy jako první a vodu přidáme až vzápětí. Tento způsob je ale v současnosti méně častý.

Pravá arabská káva se vaří ve vyšší nádobě zvané dalla. Před samotným vařením kávy se kávová zrna opraží nad ohněm a poté v hmoždíři rozdrtí. Do horké vody se přidá káva a kardamon. Na mírném ohni se káva vaří asi deset minut. Takováto káva je o dost silnější než ta turecká a podává se v malém množství. Na dně malého šálku lze najít pouze jeden nebo dva doušky kávy výrazné chuti, která okamžitě člověka osvěží.

Podívejte se na video, kde můžete vidět jak se vaří káva džezvě.

Chcete obohatit Váš event o něco netradičního jako je přímá příprava kávy v džezvě? Napište nám!

Kardamon

Kardamonová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:

  1. Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.

  2. Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.

  3. Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.

  4. Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocněním dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.

  5. Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.

  6. Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.

  7. Ověřeným účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.

  8. Čaj s kardamonem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.

  9. Semena kardamonu s medem zlepšují kvalitu zraku.

  10. Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.

Zdroj: http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/maly-zazrak-jmenem-kardamon-jak-s-nim-kouzlit-v-kuchyni-22887.aspx