E-shop Facebook E-shop

VAVŘÍNOVÝ OLEJ

Se používá k výrobě aleppského mýdla a má velmi dobré antiseptické a dezinfekční vlasntosti. Zlepšuje stav vlasů a pomáhá zbavit se lupů. Vyživuje, zklidňuje, osvěžuje a čistí pokožku.

Aleppská mýdla

Aleppské olivové mýdlo (někdy nazývané jen mýdlo Alep) se považuje za první tvrdé mýdlo vyrobeno ve světě. Již staří Féničané používali ve 13. století př. n. l. v oblasti severozápadní Sýrie polotekutou podobu mýdla. Jeho pevná forma se vyvinula až v 8. století n. l. a postup jeho výroby se dodnes nezměnil. Podobné mýdlo se vyrábí také ve Francii, říká se mu marseillské mýdlo. Jeho receptura byla inspirovaná právě aleppským mýdlem.

Arabové mu říkají sabún ghár (tz. vavřínové mýdlo). Je vyrobeno z olivového a vavřínového oleje. Více je vždy olivového oleje. Toho bývá mezi 60 a 98 procenty, zatímco vavřínového mezi 2 až 40 procenty. Čím více vavřínového oleje mýdlo obsahuje, tím je aromatičtější. Aleppská mýdla jsou čistě přírodní, neobsahují žádná barviva, tuky ani podpůrné prostředky pro pěnění.

Mýdlo z města Aleppo je vhodné pro všechny věkové kategorie a typy kůže. Lze ho použít na tvář i vlasy. Díky svým vlastnostem zvlhčuje, vyživuje a zjemňuje pleť a dodává pocit její svěžesti. Mýdlo se doporučuje použít na akné, ekzémy, lupenku, opary, záněty kůže nebo růžovku. Někteří dermatologové doporučují používat aleppské mýdlo také pro odbourávání lipidů a kožního tuku. Vavřín je znám také tím, že má antiseptické a dezinfekční účinky.

Výroba mýdla

Olivový olej je míchán ve velkých kotlích společně s roztokem kalcinové sody. Směs se zahřeje na více než 200 stupňů celsia a míchá se tak dlouho, dokud olej úplně nerozloží pohlcující glycerin a sodík. Poté se přidá vavřínový olej a znovu se vše důkladně promíchává. Takto připravená směs stydne v kotlích 24 hodin. Potom se vylije na rovnou podlahu, aby se utvořila asi šesticentimetrová vrstva zelené hmoty. Po dalších 24 hodinách stydnutí se mýdlo ručně krájí na kostky, do kterých je následně vyražená pečeť se jménem výrobce. Mýdlo se nechává aspoň sedm měsíců dozrát, aby dosáhlo dobré kvality.

Samotné vaření mýdla a jeho zpracování probíhá od listopadu do března, pro samotné zrání a vysychání mýdla jsou nejlepší jarní a letní období. Když je aleppské mýdlo čerstvé, má světle zelenou barvu. Čím je starší, tím více hnědne. Když ho však rozkrojíte, jeho vnitřek bude krásně zelený. Poměr vnější tmavé barvy a vnitřní světlé nám tak řekne, jak dlouho již mýdlo zraje. Obecně se považuje za lepší mýdlo to starší, protože obsahuje méně vody.

Podívejte se na reportáž ČT o aleppském mýdle